Solcellsanläggning
Har du funderat på att investera i en solcellsanläggning och göra om ditt tak till en självproducerande energikälla?
Har du funderat på att investera i en solcellsanläggning och göra om ditt tak till en självproducerande energikälla? Då finns det gott om möjligheter för dig att hitta rätt. Idag blir det allt vanligare att man som fastighetsägare ser över sina möjligheter vad gäller att installera solceller, inte minst med tanke på att det kommer med så många både klimatsmarta och privatsmarta besparingar. Däremot krävs det rätt mycket jobb för att solcellsanläggningen ska bli så bra och effektiv som möjligt, något som kan vara svårt att veta om man själv inte jobbar med det. Här går vi igenom allt du kan behöva veta då du vill installera en solcellsanläggning!
Innan vi går in lite mer på detaljerna kring en solcellsanläggning och vad det egentligen innebär så vill vi bara gå igenom lite snabbt vad en solcellsanläggning är. Kort och gott så är det en samling av solceller som bildar en större grupp, det vill säga en anläggning med flera stycken på rad. I en solcellsanläggning ingår även växelriktare och andra delar som är nödvändiga för att solenergin ska kunna omvandlas och effektiviseras.
Oavsett om det gäller ett mindre område eller en enorm yta kommer solcellsanläggningen att jobba tillsammans för att effektivisera energiproduktionen. Ju större anläggningen är desto fler solceller rymmer den, vilket i sig innebär att en större mängd solenergi kan konverteras till brukbar elenergi.
När man hör talas om en solcellsanläggning tänker man ofta att det bara innebär en samling av solceller, det vill säga att själva anläggningen endast syftar till solpanelerna i fråga. Men, faktum är att en solcellsanläggning syftar på alla delar och tillbehör som är nödvändiga för att själva energikonverteringen ska kunna ske.
I en solcellsanläggning ingår alltså solcellerna, monteringssystem för att fästa solcellerna, växelriktare som omvandlar likström till växelström, samt anslutningscentral som kopplas till bostaden. Med andra ord är en solcellsanläggning ett komplett kit som kan börja konvertera solenergin så fort den sitter på plats och är rätt installerad.
En annan fråga som många ställer sig då man funderar på att installera solceller är om solcellsanläggningen kräver bygglov. Så behöver man söka bygglov för solceller? Svaret på det är att, nja ibland krävs det faktiskt att du gör det. Om du ska installera solceller eller bygga en solcellsanläggning på en byggnad inom detaljplanerat område kan det krävas ett bygglov.
Det innebär alltså att ett bygglov för solceller krävs om ingreppet kommer att:
Dessa riktlinjer kan vara något svåra att tolka på egen hand, men som tur är finns det hjälp att få. Det bästa du kan göra om du själv funderar på att installera solceller eller en solcellsanläggning är att du kontaktar ett företag som kan hjälpa dig med allt som rör projektet – de har ofta mycket bra på vad som gäller och vet om just ditt ingrepp kommer att kräva ett bygglov.
I vissa fall är det nämligen också så att installation av solceller inte alls kräver bygglov, det vill säga även om de påverkar byggnadens yttre utseende rätt mycket. För att du ska få reda på vad som gäller och om det krävs bygglov för solceller får du helt enkelt fråga någon som kan, och så då kan avgöra huruvida dina förutsättningar ser ut. Alla situationer är olika!
Något som däremot kan vara bra att veta om är att solcellerna verkligen kommer att vara värd allt jobb och all den tid som man lagt ner på att få till installationen.
Det kan tänkas vara jobbigt att man behöver lägga ner så mycket planering och så mycket arbete på anläggningen, men vi kan verkligen lova att när det sitter på plats så går allt så otroligt smidigt!
En solcellsanläggning är en lönsam framtidsinvestering både för dig själv och för klimatet. Så oavsett om det kräver bygglov och andra krångliga processer kommer avkastningen belöna dig så mycket mer. Dessutom finns det god hjälp att få, så att du själv slipper ta på dig ansvaret om allt som rör solcellsanläggningen.
Med andra ord kan vi konstatera att investeringen i solceller verkligen kommer att bli lönsam, alltså både direkt och på lång sikt. Faktum är att solceller är en investering som håller otroligt länge, och som dessutom är nästintill självgående.
Att kunna ta del av en självproducerande energikälla som är miljösmart, som innebär minskade kostnader, som knappt kräver underhåll, och som håller i flera år är bara hur bra som helt. Men vad gäller egentligen för livslängd på solceller?
Även det här en fråga som kan variera från installation till installation. Med andra ord är det svårt att ge ett direkt svar på solcellernas livslängd, men i många fall brukar man säga att de i alla fall håller i över 25 år. Det bästa är att en solcellsanläggning inte har några rörliga delar, utan det enda som kan komma att behöva bytas ut är själva växelriktaren.
Annars är den en anläggning som klarar sig själv helt och hållet. Såklart bör man hålla koll på sina solceller och då och då kontrollera så att allt står rätt till, detta inte bara då man hela tiden vill effektivisera dess arbete så gott det går. Men annars krävs det knappt något, och ändå får du tal del av miljövänlig energi producerat direkt på ditt hustak.
Vi skulle verkligen vilja påstå att solceller är en av de absolut smartaste och smidigaste energilösningarna man själv kan ta del av. Trots att investeringen i sig kostar en del pengar så kommer du få dem återbetalt till dig på sikt, både i form av minskade elkostnader, diverse avdrag, försäljning av överskottsel, en bättre planet, samt ökat värde på huset.
Däremot är det många som tvekar på solceller just av den anledningen att återbetalningen sägs ta så lång tid, alltså upp till flera år. Men säg då att en solcellsanläggning håller i över 25 år, ja då kan det väl vara värt att ”betala tillbaka” i 10-15 år för att sen bara tjäna på den mest effektiva och sparsamma energikällan.
Kort och gott är det en investering där livslängden återbetalar dig till slut, nästan oavsett hur mycket du lagt på att installera den. För ju större anläggningen är desto mer energi genererar den, och ju mer energi den genererar desto mer kan du spara. Med andra ord är det ett win-win koncept som både ger gott samvete och en trivsam vardag!
Nu kan vi alltså, utan tvekan, känna oss säkra på att solcellerna är en investering som lönar sig. De håller länge, de är självgående, de minskar dina kostnader, de ger dig möjlighet att få lite extra inkomst, de ger dig el året om, och de är lätta att hantera. Något som kan vara bra att tänka på är det här med garantier för solceller.
För trots att solcellerna sägs hålla väldigt länge och att de påstås leva i över 25 år så finns det ingen garanti för att alla solceller funkar så bra så pass länge. Ju fler år som går desto bättre blir solcellerna och desto bättre håller dem, men självklart kan det också göras missar och uppstå fel under tidens gång.
Precis som att det kan kännas tryggt, och även vara smart, att ha en garanti på sin tv så kan det vara smart att ha det på sina solceller. I många fall klarar man sig bra ändå, men det skulle väl också kännas surt om din saftiga investering kanske inte funkar så bra som du tänkt dig.
När du installerar solceller kan det alltså vara en god idé att kolla upp det här med garanti för solceller. De allra flesta solceller kommer med en viss garanti redan från början, det vill säga att det är något som alltid ingår vid installationen.
Ofta får man en produktionsgaranti på 25 år, samt en produktgaranti på 10 år. Detta kan såklart variera beroende på vilka solceller du har valt, vilket företag som hjälpte dig, samt vilka produkter det gäller.
Det viktigaste är egentligen att du som investerare får en garanti på att dina solceller kommer att hålla i så många år som det påstås, och att de kommer fortsätta vara lika effektiva och producera lika mycket energi även efter 20 år. Det är just detta som produktionsgarantin ger dig, alltså hur den ursprungliga effekten håller i sig.
Oavsett vad så kan du som kund bara få glädje av att kolla upp vilken garanti som gäller för dina solceller. Investeringen i sig kan vara rätt kostsam, så trots att den i de allra flesta fall håller sig riktigt bra även på sikt kan det känns tryggt om man har en garanti.
Glöm inte att solcellerna både genererar en bättre framtid och en mer trivsam energiförbrukning för dig! Idag har nästan alla möjligheten att installera solceller som ett bidrag till en mer klimatsmart värld. Ta tillfället i akt och ansök om hur just du kan installera solceller för att bli en klimatsmart och privatsmart energiförbrukare.