Laddbox
För dig som äger en eldriven bil kan det vara smart, eller i vissa fall till och med nödvändigt, att installera en laddbox utanför hemmet eller nära din parkering.
Skillnaden mellan en laddbox och en elbilsladdare är egentligen ingen i bemärkelsen, så det kan du se som in princip samma sak. Däremot kan det vara bra att ha en laddbox eller elbilsladdare utanför sitt hem, det vill säga oavsett om du har en elmoppe, en elbil eller en hybrid. Med tanke på att det här med elbilar och el som bränsle fortfarande är ett relativt nytt och outforskat ämne så är det inte helt lätt att hålla koll på vilken som är den bästa laddboxen eller den bästa elbilsladdaren. Det finns en del olika varianter att välja mellan, och för att hitta den bästa är det helt enkelt bäst om du tar hjälp av en expert.
För dig som äger en eldriven bil kan det vara smart, eller i vissa fall till och med nödvändigt, att installera en laddbox utanför hemmet eller nära din parkering. Idag blir det allt vanligare att man kör runt i en elbil, men för att det ens ska vara möjligt att köra omkring i den så krävs det att du kan ladda din elbil. Vill du inte behöva köra runt i halva stan eller vänta flera timmar utanför en mack för att din bil ska ladda så kan det som sagt vara praktiskt att installera en egen laddbox, även kallad elbilsladdare. Här nedan går vi igenom allt som du kan behöva veta då du vill installera en laddbox!
Låt oss börja med att gå in lite snabbt på varför så många anser att det är fördelaktigt att köra en elbil. Till att börja med så är det många elbilar som är så kallade hybrider, det vill säga att de både går på bränsle och el. Då kan du själv välja när du vill använda elen, till exempel i kön eller i stan, och när du vill växla om till vanligt bränsle.
Fördelen där är att du slipper dra så mycket bränsle på de korta sträckorna, vilket både är bra för miljön och din plånbok. Har du dessutom en elbil som bara går på el så använder du nästan inget bränsle alls utöver elen. Elbilar är alltså miljövänliga, klimatvänliga, billigare i drift, och så låter de ofta inte så mycket när man kör. Men som så sagt så kräver de en elbilsladdare, vilket kan vara lite av ett krångel.
Svenska staten vill utöka möjligheten att ladda elbilar snabbt och säkert, därför kan du få bidrag om du installerar elbilsladdare. Bidraget gäller både elbilsladdare och installation.
Bidraget kan sökas av privatpersoner, företag, kommuner, regioner, stiftelser, bostadsföreningar och samfälligheter.
Du söker bidraget hos Naturvårdsverket.
Faktumet att du som kör elbil också måste ha möjlighet att ladda bilen i en laddbox är något som gör att många bilförare drar sig lite för att köpa en elbil, speciellt nu då varken sortiment eller utbud av elbilar har hunnit utvecklas sådär riktigt brett. Det resulterar ofta i att de som ska köpa elbil, eller de som redan köpt en, ställer sig frågan om man lika gärna inte bara kan ladda bilen genom det vanliga vägguttaget. Detta är möjligt att göra för vissa bilmodeller, men trots att det är en möjlig lösning så är det sällan att rekommendera. Laddboxar och elbilsladdare finns till av en anledning, och det är inte bara för att underlätta för en elbilsförare och effektivisera laddningen.
Elbilsladdare är specifikt anpassade för att klara av den belastning som uppstår då man ska ladda elbilen, vilket ett vanligt vägguttag inte är. Det i sin tur innebär alltså att det rent ut sagt kan vara farligt att ladda elbilen i det vanliga eluttaget. I vissa fall är det som sagt möjligt, men i de allra flesta fall är belastningen så pass stor att det vanliga vägguttaget blir överhettat och i värsta fall börjar brinna. Enligt rekommendation bör elbilar laddas i laddbox eller elbilsladdare, oavsett om det är hemma eller på allmän plats. Vill du då slippa krånglet kan det absolut vara smidigast och mest bekvämt att ha en laddbox hemma för din elbil, kanske även en så kallad snabbladdare för elbil om du kör mycket och ofta.
Som vi precis var inne på så kan det vara lite svårt att veta vilken laddbox man bör installera, och även vilken laddbox man bör ta del av under färden eller då du är ute och reser. Det första du bör veta om för att kunna ta ett sådant beslut är just vilken laddeffekt du behöver, det vill säga hur snabbt du vill att den ska laddas och såklart vilket fordon det gäller. Vanligen brukar man tala om hur vilken effekt laddboxen har genom att benämna dess huvudsäkring. En så kallad 3,7W laddbox använder 16A i enfas, vilket är en elbilsladdare som brukar funka för de allra flesta.
Detta beror dock också på vilken bil du har, hur snabbt du vill att den ska ladda, och även vilken säkring som sitter i din bostad eller byggnaden. En annan variant som ger lite starkare effekt och som laddar lite snabbare är den som kallas för 11W, som fortfarande använder 16A men som ger en mer direkt kick. Har du en hybrid eller om du inte kör så mycket skulle en vanlig 3,7W funka utmärkt – den laddar färdigt efter några timmar, eller under natten. Om du däremot har en ren elbil och kör mycket är 11W att rekommendera. Dessa är så kallade snabbladdare till elbil då de ger en starkare effekt och laddar upp bilen på bara några timmar, vilket ofta är väldigt praktiskt. Vissa elbilar kräver starkare effekt för att det ska funka, medan andra går bra med vad som.
För att du som elbilsägare, eller om du äger en hybridbil men ändå vill kunna ladda upp den hemma, så är det viktigt att du alltid utgår från den bil du själv äger. De allra flesta bilar funkar med samma typ av laddbox, det vill säga typ 2 som är den vanligaste och mest använda varianten även för hemmabruk. Men, så finns det ju också bilar som kräver laddbox av typ 1 för att de ska kunna ladda. För att du ska göra rätt val av elbilsladdare och hitta den bästa elbilsladdaren för dig är det också nödvändigt att du utgår från hur mycket du kör bilen, om det är en hybrid eller om det är en ren enbil, samt hur snabbt du vill att bilen ska ladda upp.
Beroende på vilken laddbox du väljer så ser också funktionen lite olika ut, och vill du göra det så smidigt som möjligt för dig själv kan det vara bekvämt att välja en med lite smarta lösningar. En sådan funktion är exempelvis att du kan se elbilens förbrukning i laddboxen. Detta är framförallt bra då du kan få en uppfattning om hur mycket bilen drar av er el. Det här kan också vara bra om du vill ha underlag på hur mycket du kör din elbil och hur mycket du laddar den. Självklart är det inte nödvändigt för alla, och just den här funktionen behöver inte alltid vara avgörande för vilken som är den bästa laddboxen. Men ofta kan det underlätta!
I vissa elbilsladdare kan du även ställa in vilka bilar som ska få ta del av laddaren. Har du placerat en laddare på en allmän plats och är ”ansvarig” för dess förbrukning så kan den vara öppen för alla, medan om du har den på din privata tomt så kanske du bara vill att er bil ska kunna ladda i den. Det är absolut inte omöjligt att hitta en elbilsladdare eller laddbox som passar er bil och som känns smidig för er att använda. Idag finns det mycket hjälp att få, och oavsett om du kör en hybrid eller ren elbil så kan en laddbox installerad bredvid hemmet verkligen underlätta!
När man pratar om elbilsladdare eller laddboxar överlag så brukar man då ofta benämna dess effekt som en viss typ av mått eller kategorisering. Sen finns det även olika typer av laddboxar som du kan välja mellan, nämligen typ 1 och typ 2. Det absolut vanligaste här är att man har en laddare av typ 2, det vill säga den europeiska standarden som de flesta följer. Som privatperson är det möjligt att få laddboxbidrag, det som följd av att du kör elbil och därmed gör en insats för miljön.
För att du ska få tillgå det här laddboxbidraget måste du ha en laddbox av typ 2. Sen finns det ju som sagt bilar som måste laddas med en typ 1 laddbox, men då skulle vi fortfarande rekommendera att du installerar en typ 2 för att sen fästa dit en lös kabel för typ 1. Oavsett vad så är det nödvändigt att du anlitar en professionell elektriker som kan hjälpa dig med installationen, och som då även kan ge lite tips och råd.